8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania. Z tej okazji kolejny raz odbyła się w naszej szkole impreza, zainicjowana przez Panią Julitę Łuczak, pod hasłem: Śniadanie daje moc. Akcja propaguje prawidłowe nawyki żywieniowe i podkreśla rolę śniadania w diecie dziecka. Z tej okazji uczniowie klas I – III czwartek spędzili w szkole troszkę inaczej niż zazwyczaj. Najpierw w klasach przygotowali pyszne i zdrowe kanapki. Dzielnie pomagali im w tym rodzice i Panie wychowawczynie. Tego dnia ławki szkolne zamieniły się w odświętnie nakryte stoły, na których oprócz kanapek pojawiły się: owoce, warzywa, soki, mleko i jogurty. Wspólnie zjedliśmy drugie śniadanie. Przedstawiciel każdej klasy przebrany był za wybrany owoc lub warzywo. Dzieci przygotowały piękne hasła, wierszyki i ciekawostki na temat zdrowego żywienia. Tego dnia naszą szkołę odwiedził ciekawy gość – Pani Małgorzata Burjan z Banku Żywności w Słupsku. Pani Małgosia opowiedziała czym zajmuje się Bank Żywności, jakie akcje prowadzi aby zapobiec marnowaniu jedzenia. Okazuje się, że Polacy wyrzucają do kosza ogromne ilości jedzenia – rocznie 9 ton ! Dzieci same podawały przykłady jak tego uniknąć- wystarczy lepiej planować zakupy, wykorzystywać produkty, które zostają, robić przetwory itp. Na koniec Pani Małgosia przeprowadziła warsztaty w klasie IIc na temat problemu marnowania żywności. Już drugi rok akcja Śniadanie daje moc zagościła w naszej szkole – i na pewno nie ostatni!